Extractenbibliotheek

Holland Biodiversity heeft een bibliotheek van plantextracten uit bollen, wortels, bladeren, bloemen en vaste planten. Onze collectie is een unieke bron en heeft als doel nieuwe afzetmarkten te vinden voor commercieel en wetenschappelijk gebruik van plantextracten. Het afzetpotentieel van bloembolgewassen of planten wordt door onze extractenbibliotheek vergroot naar niet-traditionele markten.

Wij bieden de plantextracten aan bij bedrijven, onderzoeksinstellingen en universiteiten over de hele wereld voor het screenen naar actieve verbindingen. Elk jaar worden nieuwe verbindingen ontdekt voor diverse toepassingen in de farmaceutische, cosmetische, bio pesticide en geur- en smaakstoffenindustrie. Al eerder zijn de actieve stoffen uit crocussen (met anti-insecticide eigenschappen) en uit hippeastrum en narcis (galantamine voor gebruik in de farmaceutische industrie bij de behandeling van Alzheimer) door ons gepatenteerd.

Unieke bron van actieve inhoudsstoffen

Holland Biodiversity heeft een collectie van meer dan 1.700 polaire en a-polaire extracten van planten welke commercieel geteeld worden in Nederland, voor screening. Deze collectie vertegenwoordigd een unieke bron om nieuwe actieve inhoudsstoffen te vinden die zowel commercieel als wetenschappelijk gebruikt kunnen worden.

Holland Biodiversity levert plantextracten uit bollen, knollen, bladeren of bloemen met een hoge en reproduceerbare kwaliteit in elke gewenste hoeveelheid. De planten in de extractenbibliotheek van Holland Biodiversity voldoen aan het Verdrag inzake biologische diversiteit (29/12/1993) en het Nagoya protocol uit 2014 (EU 511/2014 and EU 2015/1866).

Naast het leveren van de extracten kunnen additioneel de volgende diensten geleverd worden.

  • Overzicht van reeds bekende stoffen per plantextract
  • Overzicht van reeds gerapporteerde activiteiten
  • Metabolomisch profiel door middel van GC(-MS), HPLC(-MS), 1HNMR or 13CNMR, of een uitgebreide metabolomische studie met identificatie van bekende inhoudsstoffen.
  • Pre-fractioneren van extracten door centrifugale partitioning chromatography
  • Isolatie van (biologisch actieve) inhoudsstoffen
  • Grootschalige extractie onder GMP

Cases

In Crocus hebben wij in samenwerking met CSIC actieve stoffen gevonden met anti-insecticide werking. In samenwerking met diverse partijen in de keten wordt het natuurlijke gewasbeschermingsmiddel, gemaakt met het crocus extract, in 2018 in de markt geïntroduceerd.

Al 40 jaar wordt de stof galantamine uit narcissen gewonnen. Holland Biodiversity heeft in een samenwerkingsverband met een veredelaar en 2 kennisinstellingen de stof galantamine in de hippeastrum gevonden in een concentratie die 4 x zo hoog is. Dit levert economische voordelen op voor alle schakels in de keten. Samen met diverse partijen in de keten wordt op dit moment gewerkt aan een Drug Master File en zal vanaf 2018 galantamine ook uit het gewas hippeastrum gewonnen worden.

De werking van beide stoffen zijn door Holland Biodiversity gepatenteerd en de bollen worden voor de actieve stoffen geteeld.